Top 5 Wednesday #3

keyAmikor először megláttam a témát – olyan könyvek, amikre nem emlékszem –, úgy voltam vele, hogy jesszus, hát ilyen könyveket én nem tudok, milyen olvasó lennék, ha komplett cselekmények esnének ki a fejemből? Aztán elkezdtem végigvizslatni a könyvespolcomat, mert hát challange accepted, és gyorsan rájöttem, hogy a nagyobb probléma nem az lesz, hogy hogyan találok öt kötetet, hanem az, hogy hogyan találok csak ötöt. Az biztos, hogy jó kis memóriajáték volt feleleveníteni a korábbi olvasmányélményeket – a címek előtt toporogva jöttem rá, hogy sokkal inkább egy érzés kapcsolódik az elolvasott történetekhez és bizony sokszor bajban lennék, ha azt kéne összefoglalnom, hogy miről is szólt a könyv pontosan. És ez egyaránt igaz azokra a könyvekre, amiket szerettem és azokra is, amik halálra untattak. Na de akkor nézzük is az én (kis csalással kerekített) ötös listámat!

A WOW kiadó szinte összes könyve

Jó, ez így enyhe túlzás, mert csak négyet olvastam, de ezekből három – a Szívatás, a Szétcsúszva, és az Üvegszív – egyáltalán nem maradt meg. Az első kettőből még dereng valami haloványan, talán egy történetgerinc meg egy végkifejlet, de az Üvegszívből nagyjából semmire nem emlékszem. Oké, azt elismerem, a fülszövegéből rémlik valami, de az az érdekes, hogy a könyvből ennek ellenére sem jut eszembe semmi. Az égvilágon semmi. De az azért megmaradt, hogy nem tetszettek túlzottan, lapos történet, kiszámítható, nagyon egy kaptafára épülő cselekmény. A kiadó egyetlen nagy dobásának a Bright Side-ot tartom, ami nem kicsit kuszálta össze anno a lelkemet.

Susan Ee: Angelfall

Másodiknak egy olyan kötetet hoztam, amit, úgy rémlik szerettem, de azon túl, hogy van benne egy angyal, egy kissé zavarodott anyuka, meg egy többször emlegetett kistestvér (arra már emlékszem, miért volt különleges, hogy annyiszor kelljen beszélni róla), nem igazán tudok mást feleleveníteni. Azt tudom, hogy amikor letettem, úgy voltam vele, hogy tök érdekes volt, és nem zárkózom el a folytatástól, de azt azért nem értettem, miért imádja mindenki. Ami biztos, hogy azóta még nem érett meg a lelkem a folytatásra.

Lisa De Jong: When it rains

Ez a könyv a borítója miatt került fel a kívánságlistámra, aztán egy ajándékozásra meg is kaptam – és borzasztóan örültem neki, egészen addig, amíg el nem kezdtem olvasni és rá nem jöttem, hogy egy nagyon elcsépelt sémára húzzák fel az egész könyvet. Márpedig egy romantikus sztorit amúgy is nagyon nehéz úgy megírni, hogy ne fusson bele az ember egy csomó klisébe, de ha ráadásul az egyik legnagyobbat belepasszírozzák az első fejezetbe, akkor morcos vagyok. Az egyetlen ok, amiért nem bánom, hogy elolvastam, az a vége – ami most jutott csak eszembe, hogy elolvastam a fülszöveget –, bár, hogy addig hogyan jutottunk el, azt nem tudnám megmondani.

Susan Elizabeth Philips könyvei

Nem olvastam még tőle sokat, de amiket igen, azokból semmit nem tudnék mesélni. De azt tudom, hogy szerettem mindet – kikapcsolódásnak tökéletesek, általában akkor nyúlok hozzájuk, ha valami könnyű limonádéra vágyom.

David Wong: John meghal a végén

Ha meghallom ezt a címet, felvillan az agyamban a vörös jelzés, hogy ne közelíts! A sztoriból konkrétan semmire nem emlékszem, de arra igen, hogy milyen mértékben szenvedtem olvasás közben és viszonylag gyorsan egyértelművé vált számomra, hogy erre a könyvre nagyon kell vigyáznom (ami nem volt egyszerű, mert nagyon vékonyak a lapjai), mert ahogy végeztem vele, megy is eladósorba. Ment is. Soha többet ne lássam.

És ím, ez lett volna az én ötös listám, szerda helyett szombaton (lassan nekiállhatok a következőnek), de azért remélem, élveztétek! A többi résztvevőt itt találjátok – ők nem voltak olyan lusták és lassúak, mint én, érdemes bekukkantani hozzájuk!

Au revoir és szép estét mindenkinek!

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s